Македонија не е само Скопје

Страна: 2

Хроничен проблем, но без долгорочно решение. Додека Македонија чека Европската унија да и’ ги отвори вратите, нејзиниот главен град заостанува зад европските метрополи. Јавен простор се’ помалку, ветувања од надлежните се’ повеќе. Додека се чека на нивна реализација, сообраќајната безбедност на граѓаните и понатаму останува загрозена. Пишува: Вања Мицевска Урбаната димензија на секојдневието му пркоси […]

https://mms.mk/wp-content/uploads/2019/02/6.-PROMO-DOKUMENTARKA-KN77-03.12.2018.mp3

Што се крие зад изградбата на новата општа болница во Струга што ја најавуваат локалната и централната власт. На оваа тема истражувавме, ако се знае дека таа најверојатно ќе се гради по пат на јавно приватно партнерство. Оној кој ќе ја гради болницата како поволност за тоа нема да и’ плати комуналии на Општината, а […]

https://mms.mk/wp-content/uploads/2019/02/4.-MAKEDONIJA-NE-E-SAMO-SKOPJE-31.10.2018.mp3

Штиците на сцената се толку стари што претставуваат опасност за актерите, стари се и седиштата за публиката, озвучувањето, објектот во кој и денес се играат претстави е изграден во 1947 година и оттогаш само еднаш, многу одамна, бил реконструиран, па кумановци со право бараат нов или барем соодветна реконструкција на сегашниот театар Пишува: Никола Ивановски […]

https://mms.mk/wp-content/uploads/2019/02/3.-MAKEDONIJA-NE-E-SAMO-SKOPJE-30.10.2018.mp3

Какви репроматeријали користат македонските земјоделци? На терен фармерите реагираат дека вештачктие ѓубрива и биохемиските препарати не даваат ефекти за заштита на растенијата и за поголеми приноси од земјоделските посеви. Аптекарите, пак, тврдат дека се што се продава се контролира во акредитирани лаборатории. Проблемот што нема ефекти го лоцираат во несоодветната примена. Земјоделскиот инспекторат нема изречено […]

https://mms.mk/wp-content/uploads/2019/02/2.-MAKEDONIJA-NE-E-SAMO-SKOPJE-08.10.2018.mp3

Малку скилифтови, кои често се расипуваат, и останатата скијачка инфраструктура е стара со децении, поради катастрофалната состојба бројот на туристи е во постојано опаѓање, хотелиерите стравуваат дека новата скијачка сезона нема да започне, а велат и дека се во голема неизвесност од потезите на двете последни влади – претходната ветувала милионски инвестиции во Центарот, а […]


Во етер
Наслов
Изведувач

Background