ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall
Play button

Парадокс

133 Results / Page 8 of 15

Парадокс

Дали самостојноста на инспекторите може да биде злоупотребена, да доведе до корупција и да заврши на суд?!

Инспекцискиот надзор е една од областите, во кој се проценува ризик од корупција. Постојната правна рамка и институционалните капацитети наметнуваат целосно самостојно дејствување на инспекторите, без системска и редовна контрола на нивната работа. Затоа, интегритетот на инспекторите е клучен фактор дали ќе се случи корупција или не. Самостојното дејствување на инспекторите доведувакон ризик за несовесно работење, што беше и докажано со судски пресуди. Илустративен е случајот од октомври 2015 година, кога Министертсвото за ватрешни работи спроведе акција во рамките на […]

today09/04/2020 5

Парадокс

„Стадион“ на „Канал 77“: Вакцина против Ковид-19 ќе се открие, дали ќе се најде и за корупцијата? (ВИДЕО)

Коронавирусот галопира со застрашувачки последици по здравјето и животот на луѓето. Сепак, колку и да потрае овој карантин на неколку милијарди луѓе во светот, еден ден тоа ќе заврши, а научниците сигурно ќе откријат и вакцина против вирусот. Но дали некогаш ќе најдеме вакцина против корупцијата? Ова беше темата на „Стадион“ и „Парадокс“ во денешната двочасновна емисија на „Канал 77“. Во рамките на емисијата беше емитувана и новинарската истражувачка сторија на Весна Коловска – „Малите машини – голема инвестиција за […]

today04/04/2020 5

Парадокс

Нашите функционери не кажуваат каде имаат сопствеништво и колкави им се уделите (видео)

Миша Поповиќ oд Институтот за демократија (ИДСЦС) во Стадион на Канал 77 го коментираше делот од корупција, познат како трговијата со влијание. Како пример на пракса ја спомена американската, каде  кога еден сопственик на компанија  кога добива политичка функција,  управувањето во компанијата го отстапува на тнр.  „слеп труст“ и нема никакво влијание во носењето на деловни одлуки и управување во време кога е на јавна функција. -Дополнително ги објавува и интересите, односно сопствеништвото. Освен во Антикорупциска корупција, не се објавуваат […]

today04/04/2020 9

Парадокс

Општинските набавки се местат со прилагодување на спецификациите за одредени понудувачи (видео)

Членотот на Државната комисија за спречување на корупцијата и суди на интереси (ДКСК) Нури Бајрами објаснува кои се слабостите на јавните набавки на општините. -Имаме и влошена конкуренција, со помалку понуди. Имаме често поништување на набавките. Имаме прилагодување на технички спецификации блиски до одредени понудувачи, чудо анекси на набавките – куп слабости што се детектирани. Сите ги имаме во петгодишната Национална стратегија за борба против корупцијата со импут на сите државни – јавни чинители, изјави Бајрами во Стадион на Канал […]

today04/04/2020 4

Парадокс

Бајрами: Антикорупциска се соочува со опструкции од другите органи (видео)

Политиката создава многу лош клиентелизам. Стручните луѓе се тргаат настрана. Ги охрабрувам, да не трпат притисок, е пораката што во емисијата Стадион на Канал 77 ја упати Нури Бајрами, член на Државната комисија за спречување на корупцијата и суди на интереси (ДКСК). – Имаме над 20 случаи на пријави од свиркачи. Ако сакаме да го почитуваме законот, вработените во јавниот сектор се директно првите сведоци за тоа како се работи. За жал, нема такви пријавувања што можат да не’ воведат […]

today04/04/2020 5

Парадокс

Градоначалникот на Велес тврди дека не се меша во јавните набавки (видео)

Во гостувањето во емисијата Стадион, градоначалникот на Велес, Аце Коцевски рече дека не сака да се меша во јавните набавки, дури набавките не ги водат лица од неговата  партија. Ова беше еден од коментарите на прашњата за набавката на метларка од велешкото ЈКП „Дервен“ од компанијата „Брако“,каде еден од сопствениците е Кочо Анѓушев, во време кога  беше потпретседател на Владата. https://www.youtube.com/watch?v=FltjOHqMUXQ&feature=emb_title

today04/04/2020 6

Парадокс

Малите машини – голема инвестиција за општините

Над половина милион евра, шест општини преку нивните јавни претпријатија потрошија за набавки на машини за чистење на улици од компанијата „Брако“ од Велес, компанија на поранешниот вице-премиер Кочо Анѓушев, во периодот 2018-2019 година кога тој беше член на Владата. Набавките се преку преку компанијата „Сандра-М“ од Кавадарци, која се јавува како продавач на возилата на „Green mashines“ на „Брако“. Постигнатите цени  се од 38.000 до над 88.000 евра, во зависнот од големината на машините и нивната моќност. Какарктеристично е […]

today02/04/2020 140

Парадокс

Трпеноски од ДКСК: Проценка на природното и културно наследство во Охрид, па рушење на дивоградбите (ВИДЕО)

„Државната комисијата за спречување на корупцијата работи по пријави кои ги поднесуваат до нас, ние таа пријава ја испитуваме односно ако има основа, прво ја проверуваме имотната состојба што ја имаат пријавено советниците на општините во имотниот лист на комисијата ако се открие нешто несразмено во неговата имотна состојба тогаш се покренува за проверка на имотната состојба. Проверката е административна проверка која што комисијата ја прави редовно“, изјави Горан Трпеноски, член на ДКСК во гостувањето на емисијата „Стадион“ на Канал […]

today28/03/2020 4

0%