ExYu
Fresh
Cafe
Radio EastGate Mall
Play button

Paradox

63 Results / Page 7 of 7

Парадокс

Дерковски-Непочитувањето на чл 102 значи кривично дело за несовесно трошење на буџетските пари

Одредбата во член 102 од законот за ААВМ е преригорозна, но сепак непочитувањето значи кривично дело за за несовесно трошење на буџетски пари и има елементи на неколку кривични дела, изјави претседателот на ДИК ,Оливер Дерковски во гостувањето на емисијата Стадион. ,,Поради тоа носителите и вршителите на јавни функции да не ја прекршуваат оваа одредба“, посочува Дерковски. https://www.youtube.com/watch?v=P-kpojeyZFE&feature=emb_title

today22/02/2020 5

Парадокс

Дерковски-Медиумите ги покачија цените пред претседателските избори

За претседателските избори на кои што имаше тројца кандидати, се исплатија 3,7 милиони евра евра и во право се сомневањата околу нивната распределба, вели претседателот на ДИК, Оливер Дерковски во емисијата Стадион на тема „ Државни пари за медиумски опстанок или медиумски „шепот“. ,,Индикативно е тоа што пред претседателските избори медиумите ги зголемија цените затоа што тогаш  немаше одредба која што ја задолжуваше ДИК да пресмета цена , беше оставено тоа да го направат медиумите“, вели Дерковски. https://www.youtube.com/watch?v=jVc_57uvlt4&feature=emb_title

today22/02/2020 3

Парадокс

Антикорупциска-Нема ниту една претставка за прекршување на член 102 од законот за ААВМ

Нема ниту една претставка во Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК), за прекршување на член 102 од законот за ААВМУ, ниту пак за корупција на градоначалниците, изјави во емисијата Стадион ,членот на Антикорупциска Катица Николовска. https://youtu.be/Li3z9mlebVw

today22/02/2020 5

Парадокс

Драган Секуловски ЗНМ-Парите од општините и Ј.П одат во медиумите што имаат блиски релации со власта

Според нашите анализи повеќе од половината од општините и комуналните претпријатија  не го почитуваат членот 102 од законот за ААВМУ , со кој што  се забранува нивно рекламирање во медиумите, дали ќе има правни последици не можам да кажам ќе видиме бидејќи анализите се уште се прават, изјави  Драган Секуловски  во гостувањето во емисијата Стадион на тема „ Државни пари за медиумски опстанок или медиумски „шепот“, Ако половина од буџетот на еднен локален или регионален медиум се полни од државата […]

today22/02/2020 13

Парадокс

Политикологот Борјан Ѓузелов во Стадион за корупцискиот брак на партиите и медиумите

Медиумите се релативно скапа работа а парите во игра се мали, вели политикологот Борјан Ѓузелов во гостувањето на Стадион на тема „ Државни пари за медиумски опстанок или медиумски „шепот“. Државната поддршка за нешто што треба да значи јавна сфера и јавен интерес, информациите за активностите на централно или на локално ниво, не е нужно лошо,  проблемот се јавува кога тоа ќе се злоупотреби.Тоа беше така изминатите единаесет години а и сега се изнаоѓаат иновативни начини тоа да се злоупотреби.Ние […]

today22/02/2020 68

Парадокс

Оливер Дерковски, ДИК: 160 портали се пријавиле за учество во медиумската кампања, тие ќе поделат 900.000 евра

Во гостувањето во емисијата Стадион, на Канал 77, претседателот на ДИК, Оливер Дерковски изјави дека за претстојните парламентарни избори, за изборната кампања се пријавиле речиси сите дневни, печатени весници, телевизиите-национални, локални и регионални, радијата. Голема е бројката а колачот е точно определен, 3.630.000 евра. Според измените во изборниот закон од тие средства 45% ќе им припаднат на партиите од позицијата кои што на минатите избори ја освоиле власта, 45 % на партиите во опозиција и 10 % на другите партии, […]

today22/02/2020 6

Парадокс

Кој сака да биде судија поротник?

Судиите поротници  се’ до неодамна беа речиси невидливи за јавноста. Иако се составен дел на судечкиот совет и имаат еднаков глас како и судиите професионалци, за судиите поротници почна да се зборува дури по случајот „ТНТ“, за уривањето на објектот Космос. Процесот, кој беше пред донесување на пресуда, мораше да почне од почеток поради оставка на судија поротник. Според законот, судењата почнуваат од почеток доколку дојде до промена на составот на судечкиот совет. Граѓаните, или лаичкиот дел од судството, како […]

today06/02/2020 100

No more entries

0%