Cafe
Fresh
Radio ExYu
Radio EastGate Mall
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
  • play_arrow

    Канал 77 Само Хитови

  • play_arrow

    Kanal 77 Ex Yu

Парадокс

Стојановиќ: Корупцијата секогаш почнува од вработените во затворите (ВИДЕО)

today30/05/2020

Background

Секој што ќе се најде во извршување на кривично дело – корупција, се пријавува во службите надлежни за таа работа, вели директорот на Управата за извршување санкции, Јовица Стојанови при гостување во емисијата „Стадион“ со проектот „Парадокс“ на тема „Затворите рај за ситната корупција“.

Најчесто како причина за коруптивното однесување на службените лица се посочува ниската плата на истите, за кои Стојановиќ вели дека тоа е веќе минато затоа што со новиот Закон за извршување санкции со новите правилници просечната плата во затворскиот систем е поголема од 30.000 денари за секој вработен. Блиску се до изедначување со платите како во полицијата, бидејќи затекнатата состојба била дека во затворската полиција имало раслојување, каде степенот на ризик бил различен процент. Стојановиќ вели дека еден заповедник зема плата над 50.000 денари.

За пишувањата на Народниот правобранител и Хелсиншкиот комитет, односно нивните извештаи Стојановиќ ги смета за конструктивни критики.

За затворениците кои ќе бидат пуштени на одмор, 90% вели тој се враќаат во затвор.

Оваа година буџетот на затворите во однос на здравството изнесува 30 милиони денари, диркеторот на Управата за извршување санкции вели дека за прв пат оваа година затворските лица се здравствено осигурани.

Објавено од: Канал 77

Rate it
0%