Радиовизија

Страна: 4

Тоа што пратениците од ЛДП, ДС и Дом не гласаа за новиот закон за легализација преставува популизам  и купување на ситни политички поени, смета пратеникот Љупчо Пренџов од Гром, еден од предлагачите на член 41 во рамките на законот, кој предвидува стопирање на сите кривични пријави со легализирањето на бесправни изградените објекти. „Тие доколку сакаат […]

Вилдан Дрпљанин од Хелсиншкиот комитет вели дека изминатата година за време на пандемијата кршењето на работничките права буквално експлодирало по сите основи, освен за мобинг, што исто така е проблем затоа што работниците од страв да не го изгубат работното место проади короната, си молчат за тоа. Дрпљанин вели дека за разлика од развиените држави […]

Наместо брзо решавање на споровите од работен однос, како што налага законот, кај нас тие спорови траат по две или три години. Ова во емисијата „Стадион“ го забележа Благоја Ралповски, претседател на Конфедерација на слободни синдикати (КСС), кој и самиот добил отказ. Ралповски го изнесе примерот со потпретседателот на КСС, кој добил отказ и во […]

Најбројните пријави за прекршување на работничките права до Државниот трудов инспекторат, се врзани за платата и додатоците на плата. Најчестите прекршувања се во текстилната индустрија, трговија на мало, градежништво и угостителство. Од овие четири дејности има и најбројни пријави до Инспекторатот, изјави во емисијата „Стадион“Јована Тренчевска,  директорка на Државен инспекторат за труд, каде трудовите инспектори […]

Наместо брзо решавање на споровите од работен однос, како што налага законот, кај нас тие спорови траат по две или три години. Ова во емисијата „Стадион“ го забележа Благоја Ралповски, претседател на Конфедерација на слободни синдикати (КСС), кој и самиот добил отказ. Ралповски го изнесе примерот со потпретседателот на КСС, кој добил отказ и во […]

Вилдан Дрпљанин од Хелсиншки комитет за човекови во емисијата „Стадион“ на тема работнички права, вели дека кај нас секогаш се чека да ескалира проблемот, па потоа почнуваат националните дебати. Според него, најчесто платите се околу 20.000 денари и просечната плата не ја претставува реалната слика на тоа колку заработуваат македонските работници. -Поделбата на заработката во […]

Во Македонија се случува апсурд  – наместо работниците да протеститраат, пандемијата ги извади газдите на улица. Протестираат преку коморите и бараат државна помош. Ова го кажа во емисијата „Стадион“Марјан Ристески, претседател на Конфедерацијата  на  Синдикални Организации на Македонија (КСОМ). Тој е дел од групата кој ги определува мерките за државна помош и ги акцентира, како што […]

Најбројните пријави за прекршување на работничките права до Државниот трудов инспекторат, се врзани за платата и додатоците на плата. Најчестите прекршувања се во текстилната индустрија, трговија на мало, градежништво и угостителство. Од овие четири дејности има и најбројни пријави до Инспекторатот, изјави во емисијата „Стадион“Јована Тренчевска,  директорка на Државен инспекторат за труд, каде трудовите инспектори […]


Во етер
Наслов
Изведувач

Background