Стадион

Страна: 8

Гевгелија како погранична општина е една од општините која што претрпе најмногу економски штети во екот на корона кризата. Ако пред короната според Агенцијата за вработување која води евиденција за општините Гевгелија, Дојран и Богданци имало само 560 невработени, сега податоците велат дека бројката е зголемена на 2000 невработени лица, изјави градоначалникот на општина Гевгелија, […]

Во ТИРЗ зоните се’ уште има компании кои плаќаат ниски плати, меѓутоа, растат.  Просечната плата во овие компании е 26.500 денари  во 2020 година и бележи раст во однос на 2019-тата. Ова во емисијата Стадион го кажа директорот на ТИРЗ зоните, Јован Деспотовски, кој рече дека во контактот со инвеститорите не е е повеќе пораката […]

Не само што се криеше што се прави со овој проект, туку и потпишаниот договор за изградба на регионалната депонија го немаше во архива, рече во емисијата Стадион, градоначалникот на Свети Николе, Сашо Велковски. Ова беше еден од одговорите на неговиот претходник, но и на опозицијата. -Од една задолжена општина ја создадов транспарентна, стабилна, ликвидна […]

Дури 11 пати била блокирана и одблокирана Општината Пробиштип во изминатите 3,5 години, а долгот изнесувал 30 милиони евра. Ова во емисијата Стадион на Канал 77, го кажа градоначалникот Дрган Анастасов, кој за неговиот претходник Тони Тоневски, очекува институциите да одговорат барем по една поднесена пријава. Според Анастасов имало и анонимни пријави, како и пријави […]

Американците се враќаат на Западен Балкан после една извесна пауза по администрацијата на Трамп, тие почнуваат со онаа стара алатка да го прочистуваат Балканот во смисла настојуваат да се локализираат врз прашања кои што можат да дегенерираат одредени одредени политички проблеми, смета професор Нано Ружин по прашањето што значи декретот на американскиот претседател Џо Бајден. […]

За да се разјасни малку повеќе од лингвистичка гледа точка за односнот помеѓу Македонија и Бугарија и јазикот, лингвистот Игорд Радев ќе го спомене примерот со данскиот и норвешкиот јазик. „Имаме два нивоа на гледање, чисто лингвистички. Данскиот и норвешкиот јазик од лингистичка гледа точка е еден ист јазик. Суверено право на говорителот е да […]

Расте интересот за изучување на кинескиот јазик. Тој е мистичен и егзотичен, изговорот е тежок за совладување, но со трпение и упорност се успева. Ова во денешното издание на емисијата Стадион го изјави Симона Спировска од Институтот Конфуциј. Таа десет години живеела во Пекинг, но веќе работи во Скопје каде го предава кинескиот јазик и […]

Теориите на заговор секогаш се раѓаат во сложен свет, кога луѓето не можат да ги разберат сложностите на ситуацијата луѓето си бараат решени, вели Игор Радев, филолог синолог, експерт за Кина во емсијата „Стадион“ на Радио Канал 77, на прашање во однос на теориите на заговор за појавата на корона вирусот. Радев десетина години живеел […]


Во етер
Наслов
Изведувач

Background